Bureaublad van gerecycled pallethout van De Kloeff

NIEUW! Meubels van gerecycled pallethout.

Elke dag zijn we bezig om kinderkamers in heel Nederland van een prachtige hoogslaper te voorzien. Maar daarnaast is er de afgelopen maanden bij De Kloeff ook hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment.

We begonnen met een stapel oude pallets en uiteindelijk hebben we die verwerkt tot unieke, karaktervolle meubels. Hier lees je hoe we dat doen. En waarom dit ook nog eens meubels met een supergoed verhaal zijn!

Waarom pallethout?
Hout is al één van de duurzaamste materialen die er bestaat. Maar wat nu als wij het nóg duurzamer maken door het opnieuw te gebruiken? Dat was onze gedachte toen we een paar oude pallets zagen liggen. Pallets blijken, als ze aan het einde van hun levensduur zijn, bijna zonder uitzondering in de verbrandingsoven te belanden. Zonde van al dat mooie hout!

De meeste pallets maken nogal wat mee in hun carrière als spullendrager. Ze gaan de hele wereld over en daarbij zijn de omstandigheden vaak verre van ideaal: Wekenlang in de zilte lucht van een zeecontainer of dagen in de regen op een modderig bouwterrein. Dan weer maanden in een hete schuur, wachtend op een nieuwe klus. En pallets worden ook niet bepaald met fluwelen handschoentjes behandeld tijdens hun reizen.

Eeuwig zonde om dat allemaal in rook op te laten gaan, toch? Al die extremen geven het pallethout namelijk een doorleefd karakter. Dat maakt de meubels van dit hout onvoorspelbaar, uniek en speels.

Van pallet tot meubelstuk
We horen het vaak als we onze nieuwe meubels laten zien: “Je kunt je toch niet voorstellen dat dit hout ooit vol verroeste spijkers in een oude pallet zat?” Nee, dat klopt. Maar dat is niet heel gek. We nemen het hout flink onderhanden voordat het in onze meubels belandt: 

Het start allemaal met het slopen van de pallets. We sorteren de planken en maken ze vrij van spijkers. Daarna schuren en schaven we de buitenste laag van de planken af. Daarmee komt de originele houtkleur terug, maar de karakteristieke gebruikssporen, zoals de verwering van het hout en de spijkergaten, blijf je zien. Een behandeling met de zaag zorgt er vervolgens voor dat de planken dezelfde afmetingen en perfect haakse hoeken krijgen. Dat laatste is erg belangrijk voor het verlijmen van de palletplanken. Op grote lijmtafels brengen we de (milieuvriendelijke) lijm aan en wordt vervolgens het hout samengeperst en gedroogd. 

We verlijmen het hout op veel verschillende manieren en in allerlei patronen. Verlijming in de lengterichting of breedterichting geeft een heel ander effect in het eindresultaat. En uiteraard ontbreekt ook de trendy visgraat niet in het assortiment.

Na het drogen zijn de planken of balken klaar om te verwerken in nieuwe meubels.

Samenwerking met zorgkwekerij Bloei
Onze werkplaats vind je op het terrein van zorgkwekerij Bloei. Een fantastische plek in het centrum van Pijnacker. Bij zorgkwekerij Bloei werken mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze voeren werkzaamheden uit die bij ze passen. En onder het motto "Wij hebben geen tijd voor haast" is het een uitstekende plek om even tot rust te komen.

Maar als je voor de rust komt, blijf dan op donderdag even uit de buurt onze werkplaats. Dan laten de medewerkers van Bloei daar namelijk zien uit welk hout ze zijn gesneden. Samen met het team van De Kloeff gaan onze 'hamerhelden' aan de slag om het hout van oude pallets om te toveren tot kant-en-klaar meubelhout.

Van het vakkundig demonteren van de pallets tot het zagen, schaven en schuren van de planken: De toppers van Bloei kunnen het inmiddels allemaal. 

Als het aan ons ligt, hebben we straks niet alleen op donderdag, maar iedere werkdag een heel team van Bloei-medewerkers over de vloer.

Dus onze pallethouten meubels zijn niet alleen heel duurzaam, maar ook nog eens met een sociaal hart gemaakt. Dat is wat wij noemen: Meubels met een goed verhaal!

Wat maken we allemaal?
Tot nu toe hebben we het pallethout verwerkt in bureaubladen, tafelbladen, vensterbanken, wandplanken en speelhuisjes. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk de foto’s bij dit artikel maar! En hou ook zeker onze Instagram, Pinterest en Facebook in de gaten. Daar posten we regelmatig een update van de gave pallethout-meubels die we uit de werkplaats tevoorschijn toveren.

Binnenkort kun je onze nieuwste meubels ook vanuit de webshop bestellen.

Wil jij nu al zo’n duurzaam en uniek meubel van gerecycled pallethout thuis? Neem dan direct contact met ons op. Bel, mail of app ons.

Of kom gewoon eens kijken bij onze werkplaats aan de Europalaan in Pijnacker. Kun je daarna meteen met een kopje koffie even tot rust komen in de winkel van Bloei.

Zien we je snel?

 

Stapel pallets met hamer
Gestapelde planken van gerecycled pallethout
Gerecyclede palletplanken op lijmtafel met lijmklemmen
Meubelplaat van gerecycled pallethout op werkbank
Opgeruimd bureau van gerecycled pallethout

  

 

Terug naar blog